the header image
Tip voor lange duurloop: de drop-off and returnloop

Tip voor lange duurloop: de drop-off and returnloop

0 Share

Tip voor lange duurloop: de drop-off and returnloop

Ruim twee maanden na mijn eerste marathon wordt het weer tijd om de kilometers wat op te voeren. Het lopen van lange duurlopen kan soms een wat saaie bezigheid worden. Zeker als je ...

Ruim twee maanden na mijn eerste marathon wordt het weer tijd om de kilometers wat op te voeren. Het lopen van lange duurlopen kan soms een wat saaie bezigheid worden. Zeker als je continu in hetzelfde rondje vervalt. Daarom geef ik je graag een tip voor je lange duurloop training.

Op naar mijn volgende marathon

Hoewel ik nog niet helemaal zeker ben van mijn volgende marathon, neig ik naar een inschrijving voor die van Rotterdam. Inmiddels volg ik een trainingsschema en ben ik weer aan het opbouwen qua kilometers. Zondag staat steevast mijn lange duurloop op het schema. Zolang er geen wedstrijd is. Een van de manieren om het lange aantal kilometers vol te houden en leuker te maken ontdekte ik tijdens mijn vorige marathontraining.

De Drop-off and returnloop voor maximale afwisseling

Ik hou niet van hetzelfde rondje. Iedere loop probeer ik af te wisselen qua route. Zo heb ik gekeken waar ik uit zou komen als ik een bepaalde afstand zou moeten lopen. Voor mijn lange duurloop van 32 kilometer kwam ik in IJmuiden uit. Op zondagmorgen stapte ik samen met Babette en ons zoontje Julien in de auto. Aan de rand van de Kennemer Duinen stapte ik uit en met mijn Google Maps aan ben ik terug naar huis gelopen. Ik kwam op plekken die ik normaal nooit zou bereiken. Langs de duinen, door Santpoord en Spaarndam, een immens lang stuk langs de Ringvaart en zelfs nog met een pontje naar de overkant. Veel avontuurlijker en je ziet nog eens wat van het land. Ga dus voor de Drop-off and returnloop en verdubbel je actieradius.

Bereid je goed voor en neem kleingeld mee

Dit vraagt wel om een iets andere voorbereiding. Uiteraard ging ik met mijn smartphone op pad. Voor de route, een muziekje voor onderweg en voor noodgevallen. Daarnaast had ik mijn pinpas en zelfs een ov-chipkaart mee genomen. Mocht ik een blessure oplopen, dan kon ik altijd nog ergens op de bus stappen. Verder aan mijn belt drinkflesjes en wat gelletjes. Over twee dingen had ik echter niet goed nagedacht…. De eerste was de wind. Die was redelijk stevig. En erger nog, die had ik gedurende de hele route tegen! Bekijk dus van te voren hoe de wind staat en pas je route er eventueel op aan! Het tweede waar ik niet over had nagedacht was kleingeld. Omdat ik er redelijk doorheen zat, bood een pontje een welkome inkorting van de route. Maar op een pontje kan je natuurlijk niet pinnen (gelukkig mocht ik dit keer gratis mee). Ook met andere loopjes wel eens tegengekomen dat ik geen kleingeld op zak had en bij een kraampje aan de weg dus ook geen drinken kon kopen.

Ik onderweg tijdens mijn lange duurloop van IJmuiden naar huis

Onderweg tijdens mijn lange duurloop van IJmuiden naar huis

Afstand meten en route bepalen

Met de komende lange duurlopen op het programma ga ik weer eens goed berekenen waar ik me kan laten afzetten. Daarbij let ik natuurlijk ook op de route en kijk ik of deze aantrekkelijk is om hard te lopen. Je hoeft overigens geen 30 kilometer of meer te lopen om je ergens af te laten zetten. Vorige week liep ik nog 15 kilometer naar huis en ik heb Babettte ook regelmatig ergens in het bos afgezet voor haar duurloop van ca 10 kiometer. Kijk op afstandmeten.nl om een route en afstand te bepalen. Hiermee verdubbel je de voorpret.

De voordelen:

  • Afwisseling van routes en zie meer!
  • Verdubbel je actieradius
  • Je loopt altijd richting huis
  • Meer avontuur tijdens het lopen

Denk aan:

  • De wind (liever niet continu tegen)
  • Kleingeld
  • Pinpas/ov-chipkaart
  • Voldoende drinken en voeding (gelletjes) bij lange afstanden
  • Google maps/routebeschrijving mee

Ook tips voor een lange duurloop? Deel ze via de comments

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: