the header image
Mizuno Wave Sayonara 3 review: de snelle alleskunner

Mizuno Wave Sayonara 3 review: de snelle alleskunner

0 Share

Mizuno Wave Sayonara 3 review: de snelle alleskunner

Na Rotterdam heb ik mijn geliefde Saucony Triumphs met welverdiend pensioen gestuurd. Twee marathons en vele trainingskilometers heb ik plezier van ze gehad. Maar nu werd het tijd ...

Na Rotterdam heb ik mijn geliefde Saucony Triumphs met welverdiend pensioen gestuurd. Twee marathons en vele trainingskilometers heb ik plezier van ze gehad. Maar nu werd het tijd voor een opvolger. Die is gevonden in de Mizuno Wave Sayonara 3 en het is na ruim 60 kilometer tijd voor een review.

Sayonara of Kinvara

Vooraf aan het bezoek aan de Runnersworld Amsterdamse Bos, mijn vaste schoenen-leverancier, had ik twee paar schoenen op het oog. De Saucony Kinvara 7 Everrun en de Mizuno Wave Sayonara 3. Beide schoenen had ik al eens aan gehad. De eerste bij een testrun van Saucony (zie verslag) en de tweede al bijna een half jaar geleden. Toen viel mijn keuze toch op de Nike Air Zoom Elite 8 CP (zie review). Beide schoenen zijn iets minder dempend dan de Triumphs, waarop ik mijn lange duurlopen en marathons liep. Met die extreme demping was ik ook wel een beetje klaar. Je verliest te veel grondcontact en het lopen voelt op snelheid toch wat zompig. De Kinvara en de Sayonara zijn beide redelijk lichte schoenen die meer gevoel overbrengen. Een lastige keuze, maar uiteindelijk gaf de pasvorm van de Sayonara de doorslag. De Kinvara is net iets te smal voor mijn voet, waardoor mijn tenen de buitenkant raken. Een maat groter lost het probleem niet op en ook mijn zooltjes passen er niet helemaal lekker in. De Sayonara zit daarentegen als gegoten.

Mizuno Wave Sayonara 3 side

Van de kleur moet je houden. Verder redelijk strak design.

(Comfortabel) op pad met de Sayonara’s

De eerste kilometers zijn veelbelovend. Ik hoef nauwelijks te wennen aan de schoenen. Hoewel ze responsiever zijn dan de Triumphs, voelen ze helemaal niet oncomfortabel. Het directere van deze schoen merk je wel, maar op deze schoenen kan ik makkelijk mijn langere (langzamere) duurlopen doen. Ook op de baan lopen ze erg prettig. Geen gevoel van dubbele demping en de schoen reageert direct bij hogere snelheden. Een fijne schoen voor middenvoet-landers. Echt inlopen was dan ook niet zo nodig. Ik heb nog geen wedstrijd gelopen op de Sayanora, maar in principe is hij licht (260 gram) en wendbaar genoeg. Misschien niet in vergelijking met een echte wedstrijdschoen, maar voor mij goed genoeg. Het loopt gewoon erg prettig, zonder comfortverlies. Ik ben zelfs fan van de lip van de schoen, die zacht is en mijn geïrriteerde wreef nauwelijks prikkelt. Verder ventileert de schoen goed. Alleen de veters zijn van een materiaal dat een dubbele knoop noodzakelijk is.

Mizuno Wave Sayonara 3 front

Van de voorkant zijn de Sayonara’s ingetogen

Mizuno Wave Sayonara 3 top

Ook van de bovenkant ogen ze nog rustig. De mesh ademt goed.

Uiterlijk en techniek

Qua uiterlijk zou dit niet de eerste schoen zien die ik zou kiezen. De kleur (neongeel/groen) is behoorlijk heftig aanwezig. Daar moet je van houden. Het design zelf vind ik verder wel mooi, met de subtiele zwarte strepen die in een golvende vorm aflopen tot aan de achterkant van de schoen Ook de afwerking is hoogwaardig. Het stiksel is overal netjes. De reflectie voor in het donker is vrij subtiel (lus in de lip, zijkant om het logo en achterkant in het logo). Van de voorkant is hij nog ingetogen, maar de zij- en achterkant is door de neonkleur wat schreeuwerig. De techniek dan. Zoals gezegd is dit een vrij lichte schoen. Voor een Mizuno is hij niet extreem stug. De voor Mizuno kenmerkende waveplaat in combinatie met de U4iC tussenzool biedt een goede demping zonder te veel energieverlies. De heeldrop is 10 mm en voelt net wat natuurlijker dan de 12 mm van de Wave Rider.

Mizuno Wave Sayonara 3 back

Subtiele reflectie. De schoenen zelf vallen qua kleur al genoeg op!

Conclusie

Na 63 kilometer heb ik de Mizuno Wave Sayonara 3 goed aan de tand kunnen voelen. Het is voor mij een hele fijne neutrale schoen die voldoende comfort biedt zonder zompig aan te voelen. Je kunt er alle kanten mee op. Hij past zich als het ware aan, aan de training die je doet. Van snelheidswerk op de baan tot langzame duurlopen. Hoewel ik nog geen wedstrijd gelopen heb op de Sayonara’s vermoed ik dat het een prima schoen is voor 10 kilometer tot aan een hele marathon. De afwerking is verder van hoge kwaliteit en je valt best op met deze fel geelgroene schoenen. Het zijn misschien niet mijn mooiste schoenen, maar uiterlijk is soms van ondergeschikt belang. Ik vermoed dat ik nog veel plezier zal beleven aan de Sayonara’s. Het begin is al veelbelovend!

Overall score: (4,5 / 5)

Comfort:  (4,5 / 5) Speed:  (4 / 5) Respons:  (4,5 / 5) Uiterlijk:  (3,5 / 5) Grip:  (4 / 5)

NB Deze review van de Mizuno Wave Sayonara 3 is op basis van eigen aankoop en is geschreven buiten Mizuno en Runnersworld om. 

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: