the header image
Jammerdam halve marathon
After 5 kilometres in Amsterdam during the TCS Amsterdam Half Marathon on October 16 2016 in the Netherlands.

Jammerdam halve marathon

0 Share

Jammerdam halve marathon

Het is al weer twee weken terug. Maar ik had wat verwerkingstijd nodig. Niet dat ik nu compleet van slag was. Maar vooral om te analyseren wat er precies mis is gegaan. Over hoe vo ...

Het is al weer twee weken terug. Maar ik had wat verwerkingstijd nodig. Niet dat ik nu compleet van slag was. Maar vooral om te analyseren wat er precies mis is gegaan. Over hoe voorgevoelens soms lelijk uit kunnen pakken. En over de vorm van de dag.

OK, het begon dus eigenlijk een week eerder al met de Sloterplasloop. Daar liep ik zo lekker én ruim twee minuten van mijn PR af, dat mijn verwachtingen voor de Amsterdam Halve toch best hoog gespannen waren. Maar op die warme zondag in oktober liep het niet zoals ik verwachte. In tegendeel. Ik liep al vanaf de start met vrij zware benen. En mijn race was al na 12 kilometer gelopen. Vanaf dat moment kon ik geen tempo meer houden. En dat terwijl ik juist relatief rustig begonnen was. De eerste 5 kilometer ging in 4’.03” per kilometer en de tweede 5 in 4’.02”. Tempo’s die ik op basis van mijn tijd de week ervoor prima aan zou moeten kunnen. Maar daarna stortte het tempo in. Mijn benen wilde niet meer en het werd overleven. Met een eindtijd van 1:28:22 kon ik niet blij zijn. Tijd voor een analyse:

 1. Na de 10 kilometer van de Sloterplas heb ik relatief rustig getraind. Op de woensdag na dan. Daar stond in mijn schema een soort van verbrandingsloop. Dat betekent 30 minuten op marathontemo, drie kilometer op 10 km tempo en 3 keer 400 meter snel. Met warmlopen en herstel ruim 15 kilometer op de teller. Op dat moment dacht ik nog dat het kwam omdat ik nog niet had gegeten, maar het voelde zwaar. Eigenlijk te zwaar. Zou het deze training zijn die te veel had gevergd?
 2. De ochtend voor de halve liep mijn zoontje de minimarathon. Nog geen drie is hij, maar hij heeft er echt plezier in. En dus ik ook. Het nadeel was alleen dat het tijdsschema redelijk krap was. Dat betekende 500 meter met kind op de arm rennend naar de inschrijftafel. Na het lopen schoot mijn stresslevel nog verder omhoog. Wat gebeurde er, de kleine man negeerde mijn instructie om 20 seconden te blijven staan zodat ik een tasje met medaille kon pakken. Resultaat? Een halve hartverzakking (niet alleen bij mij, maar ook bij aanwezige vrienden). Nergens meer was Julien te vinden. In paniek het hele terrein afgezocht bij de Amstel, waar later ook de marathon langs kwam. En opeens kwam meneer zomaar uit het niets weer aangewandeld. Geen paniek bij hem, hij was kennelijk gewoon even een ommetje maken. Hierna nog even gewacht om Michael, die de hele liep, aan te moedigen en vervolgens weer 500 meter rennend met een kind op de arm naar de auto om snel nog even wat te kunnen eten en mijn spullen te pakken. Daarna volgde nog een complete zoektocht naar het businessplein waar ik drie keer een andere kant op werd gestuurd. Verre van een relaxte ochtend ter voorbereiding..
 3. De omstandigheden ter plekke waren allesbehalve ideaal. Van tevoren had ik er niet zo bij stil gestaan. Maar de halve start na de hele. En dat betekent dat je als snelle loper van de halve al redelijk snel bij de (langzame) staart van de hele komt. Om precies te zijn, na een kilometer of acht wanneer je de Amstel over bent gestoken. Omdat ik in het businessvak gestart was had ik al een aardige inhaalrace erop zitten. Maar op het moment dat je mensen wandelend over alle delen van het parcours moet proberen te ontwijken kost dat veel energie. Neem daar nog eens de vele versmallingen bij en je hebt een race die verre van stabiel is. Slalommen, remmen, stoepje op, stoepje af, waarschuwen en roepen. Nee, nee, nee, dat helpt allemaal niet.

Genoeg excuses dus voor een zeer matige tijd ten opzichte van mijn verwachtingen. Tijdens het lopen merkte al snel dat de vorm van een week eerder sowieso ver te zoeken was. Maar zijn er dan geen lichtpuntjes? Ja zeker wel. Ik heb terloops drie persoonlijke records te pakken genomen. Voor de 15 kilometer, de 10 Engelse mijl en zelfs voor de halve marathon. Nu heb ik op die afstanden ook recentelijk geen echte wedstrijden (op tempo) gelopen, toch prettig om weer wat scherpere tijden genoteerd te hebben. Daarnaast was ik was de zevende business loper en als team waren we zelfs derde! Dus vergeef me dat ik zeur, maar de teleurstelling blijft en ik zin me op revanche. Zeker omdat dit de belangrijkste race van het najaar moest zijn, waar mijn hele schema op gericht was. Dus voor het einde van het jaar gaat er vast nog een nieuwe poging volgen. En voor nu dus Jammerdam halve marathon..

img_5765

Julien klaar voor zijn tweede minimarathon

img_5779

Op zoek naar het businessplein..

img_5781

Derde als busines team! lang niet slecht!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Comments ( 4 )

 1. ReplyMaarten
  Of je had gewoon slechte benen ?
 2. ReplyArjen
  Dat ook! Maar zoveel slechter als een week eerder is toch weird...
 3. ReplyMarcel (RMD)
  Als je een week ervoor een PR rent, heb je dus al 'alles gegeven' - of in elk geval 'de tank' leeg gegooid: je glycogeenvoorraad is op, vandaar dat je gelletjes neemt tijdens de halve of hele marathon. Je lichaam heeft daarna tijd nodig om de brandstof weer op te bouwen. Twee dagen is daarvoor tekort, en als je op dag 3 dan nog een 'verbrandingsloop' doet, is het niet gek dat je er dan al snel doorheen zit. Hetzelfde herhaalt zich in de aanloop naar de halve van Amsterdam, vermoed ik. En ja, dan helpt stress natuurlijk ook niet om spaarzaam met je energie om te gaan. Kortom: zo gek vind ik het niet, eigenlijk.
  • ReplyArjen
   Thanks. Ja echt vreemd is het inderdaad ook niet als je het zo bekijkt. Wel goed om te analyseren. En die verbrandingsloop laten we volgende keer maar achterwege ;-)

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: