the header image
Het leed dat blessure heet

Het leed dat blessure heet

1 Share

Het leed dat blessure heet

Het is tweede kerstdag, 2015. En ik kan terugkijken op een sportief topjaar. Heb dit jaar mijn eerste halve marathon, mijn eerste marathon en mijn eerste 18km MudMasters gelopen. D ...

Het is tweede kerstdag, 2015. En ik kan terugkijken op een sportief topjaar. Heb dit jaar mijn eerste halve marathon, mijn eerste marathon en mijn eerste 18km MudMasters gelopen. Daarnaast is het dit jaar voor het eerst gelukt om de 10 km onder de 40 minuten te lopen. En niet één keer. Dit jaar heb ik zo’n beetje al mijn PR’s verbroken en al bijna 1800 km gelopen. Kan niet beter zou je denken…

Teleurstelling

Toch dreigt dit jaar nog enigszins in mineur te eindigen. Mijn hamstring van mijn linkerbeen vertoont kuren. Sinds de baantraining afgelopen maandag begon dit kwaaltje. De training op woensdag heeft het niet beter gemaakt. Waarschijnlijk iets te fanatiek met de verschillende kracht- en techniek trainingen meegedaan. Daarom heb ik even een twee dagen rust ingelast. Vandaag weer geprobeerd even kort te lopen. Maar het opkomende zeurende pijntje maakte het een grote teleurstelling.

Angst voor hardloopblessures

Ken je dat gevoel, dat je continu bij ieder pijntje jezelf aan het afvragen bent of het niet doorslaat in een (ernstige) blessure? Of dat je bij ieder afwijkend gevoel vreest weken niet meer te kunnen lopen? En dat je thuis na het lopen direct gaat googelen wat er wel niet allemaal mis kan zijn? Het overkomt mij minstens 1 keer per week. Nu zegt mijn gevoel dat ik even gas terug moet nemen. Vooral om erger te voorkomen.

De Semitendinosus

Het was dus een jaar was met vele PR’s. Zo ook het jaar met de meeste blessures. Misschien toch iets teveel gevraagd van mijn lichaam. Met als gevolg een pijnlijke heup, een ontsteking in het bovenbeen, een overbelaste kuitspier. En nu nog even een pijnlijke hamstring als kers op de taart. Gelukkig heb ik een mooi boek van Babette gekregen voor Kerst over de anatomie van het hardlopen. Waarin ik kan opzoeken zien welke spier het is waar ik last van heb. De Semitendinosus, ook wel de buitenste hamstringspier als ik me niet vergis. Verder staan er veel handige oefeningen in, maar die zijn er vooral gericht om blessures te voorkomen.

Morgen staat de laatste 10km loop van het jaar nog op het programma. Ik twijfel toch…

De anatomie van het hardlopen

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: