the header image
Havermout met banaan als energie

Havermout met banaan als energie

1 Share

Havermout met banaan als energie

Sinds begin dit jaar heb ik het Runner’s World kookboek. Dit kreeg ik bij mijn abonnement op het gelijknamige blad. En ik moet zeggen dat ik nog nooit een kookboek zo intensief geb ...

Sinds begin dit jaar heb ik het Runner’s World kookboek. Dit kreeg ik bij mijn abonnement op het gelijknamige blad. En ik moet zeggen dat ik nog nooit een kookboek zo intensief gebruikt heb! Eén van mijn favoriete recepten uit het boek is de Havermout banaan energiereep. Een goede havermoutreep voor langdurige energie. Maar ik eet hem ook graag als tussendoortje.

Daar komt nog eens bij dat je hem (met de juiste ingrediënten in huis) in een handomdraai hebt gemaakt. Inmiddels heb ik het recept uit het Runner’s World kookboek aangepast naar eigen wens. Het origineel bevat namelijk een nogal forse hoeveelheid suiker. Daarnaast houd ik van een iets luchtigere variant. Verder kun je de walnoten/amandelen naar eigen inzicht vervangen. Hierbij mijn favoriete energiereep:

Ingrediënten:
130 gram havermout
75 gram volkoren tarwemeel
1 tl zelfrijzend bakmeel
¼ tl baking soda
30 gram bloem
2 grote (rijpe) bananen
75 ml walnootolie (of andere plantaardige olie)
70 gram rietsuiker
8 gram (zakje) vanillesuiker
½ tl nootmuskaat
1 tl kaneel
50 gram walnoten
20 gram amandelschaafsel
75 gram (gedroogde) cranberry’s

Bereiding:
Maak de walnoten fijn en rooster ze even in de oven (of kleine koekenpan zonder olie/boter). Prepareer vast een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak een kom. Prak daarin de bananen en meng dit met de walnootolie, rietsuiker en vanillesuiker tot het een glad mengsel is.

Voeg in een andere kom de havermout, volkoren tarwemeel, baking soda, bakmeel, bloem, nootmuskaat en kaneel toe en meng het goed door elkaar. Voeg de inhoud van beide kommen samen en kneed de walnoten, amandelen en cranberry’s er doorheen.

Spreidt het mengsel uit over de bakplaat tot ca 20 x 20 cm en +/- 2 cm hoog. Bak het geheel 30 minuten in de midden van de oven. Als het goed is de reep nu mooi luchtig. Laat hem afkoelen voor je hem in 16 tot 20 stukken snijdt. Ik bewaar de repen ingepakt in vershoudfolie in een koekblik (buiten de koelkast) en deze blijven zeker anderhalve maand lekker. Enjoy!

De credits gaan natuurlijk uit naar het Runner’s World kookboek, waar nog veel meer lekkere en gezonde gerichten in staan die over het algemeen vrij eenvoudig te bereiden zijn!

Runner's World kookboek bestellen? Klik hier.

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: