the header image
De hond en de hardloper

De hond en de hardloper

5 Share

De hond en de hardloper

Een aantal maanden geleden heb ik afstand gedaan van mijn excuushond. De excuushond was mijn denkbeeldige hond die altijd opdook wanneer ik ging hardlopen. Hij zat in mijn hoofd. D ...

Een aantal maanden geleden heb ik afstand gedaan van mijn excuushond. De excuushond was mijn denkbeeldige hond die altijd opdook wanneer ik ging hardlopen. Hij zat in mijn hoofd. Dus in feite was hij niet echt. Maar ik was in staat om de hond zodanig te visualiseren dat hij daadwerkelijk op mijn hardlooppad verscheen.

Hij doet niks hoor

De excuushond is niet aangelijnd. Of trekt zo hard aan de lijn dat ik er evengoed niet langs durf. Door de houding van de excuushond weet je vrij zeker dat je er niet ongebeten voorbijkomt. Hij staat op de voorste poten, gromt, laat zijn tanden zien en uit zijn geblaf maak ik op dat hij waarschijnlijk geen vrienden met mij wil zijn. Slechts een enkele hondenbezitter begrijpt dat een hardloper (zoals ik) niet op de aandacht van een hond zit te wachten. Hondenbezitters gaan uit van het goede in de hond en beschikken in die zin over weinig empathie. Gesnuffel en gespring wordt goedgepraat met het ‘nee, hij doet niks hoor’-excuus. Maak dat de kat maar wijs, denk ik. Voor je het weet is het: ‘dat-doet-ie-anders-nooit!

Als je een hond tegenkomt…

Toch heb ik met enkele voorzorgsmaatregelen mijn hondenangst overwonnen. Zo ren ik zo veel mogelijk buiten de vaste uitlaattijden. Daarnaast heb ik rond mijn huis enkele hondvrije routes ontdekt. Als ik onverhoopt toch een hond tegenkom, ren ik met de mantra: ‘blijf uit mijn buurt, ik ben niet bang’ :-). Ik heb namelijk wel eens gehoord dat honden het in de gaten hebben wanneer je bang bent. Voor sommige soorten maak ik nog steeds liever een extra ommetje. Maar meestal ren ik er gewoon langs. Mocht de hond toch naar je toe komen: houd je handen uit het zicht, maak geen oogcontact, kijk in plaats daarvan boos naar het baasje. Gelukkig heb ik mijn excuushond niet meer gezien. Hij zit nog steeds goed opgesloten in zijn hok.

Babette Tierie is tekstschrijver en redacteur. Daarnaast volgt ze een opleiding tot voedingsdeskundige. In het voorjaar van 2015 is ze gestart met hardlopen. Ze deelt hierover graag haar tips en belevenissen om anderen te inspireren.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: