the header image
Boekreview: Twee uur – de jacht op het ultieme record

Boekreview: Twee uur – de jacht op het ultieme record

0 Share

Boekreview: Twee uur – de jacht op het ultieme record

Begin januari kreeg ik van Babette nog een verlaat kerstcadeau (was tijdelijk niet leverbaar via de Runner’s World webstore). Het boek Twee uur van Ed Caesar stond hoog op mijn ver ...

Begin januari kreeg ik van Babette nog een verlaat kerstcadeau (was tijdelijk niet leverbaar via de Runner’s World webstore). Het boek Twee uur van Ed Caesar stond hoog op mijn verlanglijstje. Tot het eind geboeid heb ik het boek in recordtijd uitgelezen. Een korte review voor de geïnteresseerden in een boek over het verhaal achter de marathon.

Ed Caeasar is een Britse journalist en uitgeroepen tot Journalist van het jaar in 2014 (UK). Hij liep zelf 1 marathon, maar raakte er zelf niet verslaafd aan. Wel was hij buitengewoon geïnteresseerd geraakt in het verhaal achter de marathon en de magische grens van twee uur die steeds dichterbij komt. Hij sprak veel atleten, managers van atleten, artsen en wetenschappers.

Twee uur begint met een kennismaking met Geoffry Mutai, een van de grootste marathonlopers van deze eeuw. Mutai liep in 2011 in Boston de marathon in de (toen nog) snelste tijd ooit: 2.03.02. Dit werd vanwege het verloop in het parcours niet als officieel wereldrecord erkend, maar vormt wel de rode draad in het boek rondom de prestaties van de Keniaan. Het boek vertelt over de trainingsomstandigheden in Kenia, de achtergronden van meerdere atleten en hoe hard het leven is van de meesten.

Daarnaast schetst het de ontstaansgeschiedenis van de marathon, hoe deze bijna ten onder ging begin 20e eeuw en rond de jaren ’70 en 80’ weer in opmars kwam. In een zeer prettig leestempo wordt je meegenomen in de commerciële ontwikkeling van de marathon, van amateurloop tot zeer goed betaald evenement voor de topatleten. Caesar schrijft vlot en journalistiek goed onderbouwd. Het boek leest weg als een roman.

Vooral de vele ideeën en inzichten rondom de twee uur-grens spreken aan. Zowel de standpunten van gelovers als ongelovigen in het doorbreken van deze grens worden belicht. Wat me misschien wel het meest tot de verbeelding sprak is dat niemand nog op een schema van deze grens loopt. Atleten gaan hoogstens weg op wereldrecord schema en veel hangt af van een grote diversiteit aan omstandigheden. Tientallen jaren geleden werden de huidige tijden al niet voor mogelijk gehouden. Maar toch komt de grens steeds dichterbij.

Of je nu wel of niet in gelooft in het halen van de twee uur, het boek draagt zeker bij aan je beleving van de marathon. Door meer persoonlijke verhalen van de Afrikaanse lopers te lezen krijgen zij ook meer een gezicht. Zo is de huidige wereldrecordhouder Dennis Kimetto een trainingmaatje van Geoffry Mutai en een goede vriend. Het vermoeden bestond dat hij Mutai zelfs liet winnen in Berlijn (2012). De strijd tijdens de marathon is voor mij nu nog fascinerender geworden. Ik kan bijna niet wachten om de volgende grote marathons te volgen. Volgende maand in Tokio is de eerste (28 februari).

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: