the header image
Alternatieve hardlooptraining op de crossover trainer

Alternatieve hardlooptraining op de crossover trainer

0 Share

Alternatieve hardlooptraining op de crossover trainer

Nu ik even rustig aan moet doen vanwege een pijnlijke hamstring heb ik gisteren weer een bezoekje aan de sportschool gebracht. Mijn abonnement loopt nog tot begin januari, dus dat ...

Nu ik even rustig aan moet doen vanwege een pijnlijke hamstring heb ik gisteren weer een bezoekje aan de sportschool gebracht. Mijn abonnement loopt nog tot begin januari, dus dat kwam mooi uit. Ik ging op zoek naar een goede alternatieve hardlooptraining.

Crossover

Zo kwam ik bij een Crossover apparaat. Een variant op de crosstrainer, waarbij je je benen in alle mogelijke richtingen kunt bewegen. Ook je armen kun je daarbij actief gebruiken zodat je je hele lichaam traint. Niet lang geleden (na mijn marathon) had ik al een uur op de crosstrainer gestaan. Ik koos vrij opportunistisch voor een programma van 5 km.

Hoge intensiteit, lage hartslag

Allereerst was het nog best lastig om een goede beweging, weerstand en ritme te vinden. Bewegen op dit apparaat voelt een stuk zwaarder dan op de traditionele crosstrainer. Bewegen voelt eerder als traplopen. De weerstand werkt op twee manieren: voorwaarts/achterwaarts en neerwaarts/opwaarts. Je kunt alle bewegingen combineren. Het mooie daarbij is dat je al je spieren voelt. De intensiteit voor je spieren is veel hoger dan op de normale crosstrainer. Mijn hartslag bleef daarbij echter vrij laag; onder de 115 bpm.

Meer kracht dan duur

Na een kwartier had ik pas 1,7 van de 5 kilometer afgelegd. Mijn pasfrequentie kwam daarbij niet hoger dan 100 strides per minuut, sneller lukte me niet. Maar mijn spieren begonnen al aardig te verzuren. Vooral de bovenbenen en kuiten voelden zwaar. Gelukkig geen last van mijn hamstring tijdens de bewegingen. Conditioneel had ik ook weinig te lijden. Maar de zwaarte van de bewegingen zorgt wel voor snelle een vermoeidheid in de spieren. Na 22 minuten had ik er wel genoeg van.

Als alternatief voor hardlopen

De Crossover is wat mij betreft een mooi alternatief bij blessures. Vooral om kracht op te bouwen in zowel de beenspieren als het bovenlichaam. Maar ik mis wel het conditionele aspect op dit apparaat. Voor meer duurvermogen kies ik volgende keer toch liever voor (een combinatie van) fietsen of de traditionele crosstrainer als alternatief voor hardlopen.

Wat is jouw favoriete alternatief voor je hardlooptraining? Reageer via de comments.

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: