the header image
Waarom ik gegrepen ben door het hardloopvirus

Waarom ik gegrepen ben door het hardloopvirus

0 Share

Waarom ik gegrepen ben door het hardloopvirus

Iedereen heeft zo zijn redenen om hard te lopen. Voor sommigen begint het met de wens om af te vallen of een gezonder leven te leiden. Anderen zien het als een sportieve uitdaging ...

Iedereen heeft zo zijn redenen om hard te lopen. Voor sommigen begint het met de wens om af te vallen of een gezonder leven te leiden. Anderen zien het als een sportieve uitdaging en/of hebben de ambitie een van de vele hardloopevenementen bij te wonen. Dit is hoe het voor mij begon en waarom ik zo gegrepen ben door deze sport.

2012, een lastig jaar

Het jaar 2012 was een lastig jaar. Een jaar waarin ik voor een aantal belangrijke keuzes stond. Zowel op werk als privéterrein. Voor mij is het bij dit soort momenten belangrijk dat ik me lekker voel. Ik sportte wel (deed aan tennis), maar haalde daar nog maar weinig voldoening uit. Daarnaast rookte ik en leidde daarmee niet bepaald een gezond leven. Het was dus tijd voor verandering… Eind september besloot ik mijn hardloopschoenen uit de kast te halen.

Runkeeper keeps me running

Het begon voor mij met een Runkeeper trainingsprogramma voor 5 km. Al snel merkte ik dat het lopen me vrij makkelijk af ging. Het programma verliep zo traag dat ik er al snel vanaf stapte. Wat het vooral leuk maakte was het inzicht in statistische data van mijn loopjes. Hierdoor werd prachtig inzichtelijk gemaakt wat ik aan het doen was en welke progressie ik boekte. Deze vorm van lifeblogging spreekt me aan. Het maakt het leven op een bepaalde manier grijpbaar, door het te vatten in data.

Talent?

Na binnen een relatief korte periode zat ik qua afstand al in de dubbele cijfers. En ook qua snelheid bouwde ik makkelijk op. Met vaak niet meer dan 1 keer hardlopen in de week overtrof ik mijn eigen verwachtingen. Zou ik talent hebben? Meerdere sporten heb ik in het verleden gedaan, maar in geen van allen blonk ik echt uit. Met voetbal was ik geen technisch wonder. Hooghouden lukte me maximaal 5 keer. Op het veld hield ik me staande door vooral hard te werken en veel kilometers te maken. Nu zie ik de link.

Op de tennisbaan dan

Ook qua tennis was ik bepaald niet ‘Wimbledon waardig’. Op 12-jarige leeftijd gaf mijn trainer dit al voorzichtig aan bij mijn ouders. Later toen ik de sport opnieuw oppakte beleefde ik wel plezier aan het spel. Maar het bracht ook veel frustratie. Vooral het mentale spel kreeg ik niet onder de knie. Ik worstelde veel met mijn eigen gedachte en wilde graag laten zien dat ik wereldballen kon slaan en een wedstrijd kon winnen. Te graag, denk ik. Mijn bewijsdrang wierp zoveel mentale belemmeringen op dat ik vaak geen bal meer kon raken. Het enige waarin ik op de baan nog enigszins in uitblonk was mijn snelheid. Nu zie ik de link.

Terug naar het hardlopen

Ik stel mezelf nog regelmatig de vraag: zou ik dan echt talent hebben? Bij wedstrijdloopjes finish ik sinds vorig jaar steevast bij de eerste 5 tot 10%. In 2015 was mijn eerste podiumplaats (ik werd derde) een feit. Dat geeft toch wel een goed gevoel. Vooral om de 10 kilometer voor het eerst binnen 40 minuten te lopen gaf een bijzondere kick. Maar waar komt dat toch vandaan, de drang om het goed te doen? Heeft iedereen dat of ben ik gewoon (iets te) competitief ingesteld? Natuurlijk is het voor iedereen fijn om zijn talent te ontdekken. En het voelt voor mij in ieder geval als talent, ook al loop ik bij Phanos achteraan en zal ik nooit een echte wereldtijd lopen. Het belangrijkste voor mij is dat ik er veel plezier aan beleef. Zoveel dat het hardloopvirus me heeft gegrepen en ik er dagelijks mee bezig ben. Door het te doen, door me te verdiepen in de achtergrond en theorie en door te delen via deze blog. Hopelijk beleef je ook maar een fractie van mijn plezier aan het lezen hiervan.

Mijn eerste podiumplek is een feit bij de Meentrun 2015 in Amstelveen

Mijn eerste podiumplek is een feit bij de Meentrun 2015 in Amstelveen

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: