the header image
Vondelparkloop 2016 – net geen PR!
Geen excuses voor deze loop! Klaar voor de start...

Vondelparkloop 2016 – net geen PR!

0 Share

Vondelparkloop 2016 – net geen PR!

Voor het derde jaar op rij stond ik aan de start van de Vondelparkloop (10 Km). Vorig jaar was dit de eerste loop waarbij ik onder de 40 minuten dook. Dit jaar waren de omstandighe ...

Voor het derde jaar op rij stond ik aan de start van de Vondelparkloop (10 Km). Vorig jaar was dit de eerste loop waarbij ik onder de 40 minuten dook. Dit jaar waren de omstandigheden perfect om die tijd verder aan te scherpen en op jacht te gaan naar een nieuw PR.

Omdat ik in mijn marathonschema zit en al een training had gemist de afgelopen week, besloot ik om wat extra kilometers toe te voegen. Daarvoor parkeerde ik mijn auto bij de Bosbaan in Amsterdam. Vanaf hier gokte ik dat het een kilometer of vier was naar de start van de Vondelparkloop. Een mooi stukje warmlopen, dat in de praktijk net iets langer bleek. Na bijna 5 kilometer rustig te hebben gelopen kwam ik aan bij het StayOkay hostel in het Vondelpark. Een prachtig statig pand en, met de kou, perfect om je om te kleden en je startnummer op te spelden. Zoals voorgaande jaren was het weer fantastisch geregeld.

Stayokay Vondelpark als basis voor de Vondelparkloop

Stayokay Vondelpark als basis voor de Vondelparkloop

Mijn uitgebreide warm-up had ik er dus al opzitten. Daarom besloot ik op tijd naar de start te gaan om enigszins vooraan een plekje in te nemen. Dit jaar was ik alleen, zonder Michael waarmee ik voorgaande edities had gelopen. Door een nare kuitblessure moest hij nog even rust houden. In het startvak heerste een gespannen sfeer, zoals eigenlijk bij iedere loop. Ik maakte een kort praatje met mijn buurvrouw. Het viel haar op dat 90% van de mensen voor de start bezig is met excuses waarom het geen goede loop zou worden. Last van een pijntje of blessure, niet goed getraind, te veel gedronken de avond ervoor en ga zo maar door. Ze had gelijk. Ik had dit keer geen excuus… En maakte me op voor de start.

Geen excuses voor deze loop! Klaar voor de start...

Bam! Bij het startschot schiet iedereen uit de startblokken. Zoals bij alle lopen probeer ik ervoor te waken te snel van start te gaan. Toch zie ik veel lopers er als een speer vandoor gaan. Mijn race begint vaak pas na de eerste kilometer, zodra ik het juiste tempo gevonden heb. Een deel van de snelle starters haal ik binnen twee kilometer weer in. Met een gemiddeld tempo van 3.51/km lig ik op schema voor een PR. TomTom geeft echter wel rare tempo’s door. Van 3.33 tot 4.10. Ik besluit op gevoel te lopen en niet te veel naar mijn klokje te kijken.

Mijn tactiek lijkt te werken. Als een soort roofdier focus ik me op de loper(s) voor me. En geduldig verklein ik het gat. Bij de meeste is het erop en erover. Bij een enkeling blijf ik even in de luwte lopen. Na ruim 6 km ben ik langzaam ingelopen op een duo lopers voor me. Ik blijf achter ze lopen om uit de (zeer lichte) wind te blijven. Maar te lang. Bij 7,5 kilometer ga ik ze voorbij en neem al snel afstand. Het tempo was te ver ingezakt en ik heb te laat geanticipeerd. Het gemiddelde tempo zit nog ruim onder de 4.00/km, maar ik heb tijd verloren. In het laatste rondje (van de drie) haal ik een loper in en daarna kom ik weer achter twee nieuwe lopers. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen zeggen ze…

Vondelparkloop 2016 Arjen Kroder Miles in Budapest

Laatste stukje solo naar de finish.

Helaas heb ik niet geleerd van de vorige fout (die ik pas in mijn analyse achteraf goed terugzie). Ook hier verlies ik wat seconden. In de laatste kilometer gooi ik het gas er nog even op. Als ik bij de streep kom passeer ik op 38:41. Op zes seconden na geen PR, helaas. Toch ben ik super tevreden over de loop. De snelheid is weer terug van wat het in april 2015 was. En het gevoel dat er meer in had gezeten biedt perspectief voor de volgende wedstrijd. Dat is het NK 10 Km in Schoorl.. *slik*. Na de traditionele en heerlijke erwtensoep eerst nog 5 Km terug naar de auto om de race te laten bezinken.

Erwtensoep na afloop! Ultiem genieten...

Erwtensoep na afloop! Ultiem genieten…

Volg Miles in Budapest ook op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: