the header image
Vondelparkloop 2017 – PR op de 10!

Vondelparkloop 2017 – PR op de 10!

0 Share

Vondelparkloop 2017 – PR op de 10!

Vier jaar geleden liep ik voor het eerste mee met de Vondelparkloop. Ik liep toen, net als ieder daarop volgend jaar (met uitzondering van 2016), een PR. Zo ook de afgelopen editie ...

Vier jaar geleden liep ik voor het eerste mee met de Vondelparkloop. Ik liep toen, net als ieder daarop volgend jaar (met uitzondering van 2016), een PR. Zo ook de afgelopen editie! Ik weet niet hoe het komt, maar zelfs met het gewijzigde parcours, hagel, kou en gladheid liep het op rolletjes.

Ideale omstandigheden voor een PR?

Misschien is het de tijd van het jaar. Opgeladen door de feestdagen en met frisse moed het nieuwe jaar in. Zonder ambitie overigens. Of misschien wel dankzij het gebrek aan ambitie. Want ook de afgelopen editie had ik niet al te hoge verwachtingen. Lopen in de kou is doorgaans niet ideaal voor een snelle tijd. En de belangrijkste races voor 2017 moeten nog komen. Maar op het laatste moment heb ik me via trainer Niek alsnog (na sluitingsdatum) op de valreep ingeschreven. Als wederdienst heb ik nog geholpen bij het insteken van de startnummers.

Witte wereld

De dag zelf begon koud en glad. Uit het raam kijkend zag de wereld er nogal wit uit. Niet van de sneeuw, maar door de rijp die vooral de voetpaden tot ijsbaantjes had omgetoverd. Geen perfecte condities dus. Babette en Julien besloten mee te gaan naar het Vondelpark om me aan te moedigen en zelf een frisse neus te halen. En eenmaal daar aangekomen was het gelukkig een stuk minder glad in het park dan buiten de stad. Dat scheelt weer potentieel blessureleed. Na kort te hebben warmgelopen en mijn mede loopgroepsgenoten te hebben gespot was het tijd voor de start. En die liep voorspoedig. Het was even zoeken naar een goed tempo, maar na circa een kilometer vormde zich een groepje waarin ik goed mee kon.

Steady als een locomotief

Met een tempo van 3:35 gemiddeld legden we de eerste kilometers af. De kerel op kop had de tempovastheid van een locomotief en samen met 3 of 4 anderen maakten we daar dankbaar gebruik van. De Vondelparkloop bestaat uit drie rondjes met de klok mee (in tegenstelling tot vorig jaar). Het eerste rondje verliep zonder al te veel problemen en ik verbaasde me over het gemak dat ik het tempo kon volgen. Nog steeds had ik niet het idee dat ik een PR zou lopen hier, maar het voelde goed. Halverwege het tweede rondje begonnen we al mensen in te halen van de achterhoede. Dat kost wat energie. Maar gelukkig is de loop ook weer niet zo druk, zodat het inhalen niet al te veel extra meters kost. Het groepje blijft bij elkaar, er sluit zelfs nog iemand aan. Ik merk wel dat het zwaarder wordt. Zeker wanneer het begint te hagelen. De koude hagel striemt mijn gezicht. En de gladheid in de bocht zorgt voor iets aan tempoverlies. Na iets meer dan twee ronden valt het groepje uit elkaar, doordat de steady loper voorop besluit te versnellen. Ik moet lossen.

Op karakter naar een PR

Het laatste rondje dan maar op karakter. Kilometer 7 en 8 houd ik het tempo vast op 3:35. Maar de voorlaatste kilometer krijg ik het zwaar. Het is nu echt druk op het parcours en ik verlies tijd met het zigzaggen, waardoor ik me even uit het veld laat slaan. Dan gaat de laatste kilometer in. Ik wordt ingehaald door iemand die een ander aan het hazen is. De ge-haas-de blijft achter me hangen. Voor me komt een andere loper steeds dichterbij. De haas neemt afstand en moedigt zijn maat luidskeels aan en in laatste 400 meter komt ook hij me voorbij. Ik probeer aan te zetten voor de laatste meters en het lukt me om vlak voor de finish nog wel de andere loper voor me in te halen. Met een tijd van 36:24 heb ik mijn PR met 17 seconden verbeterd! En zelfs zonder het gevoel helemaal kapot te zijn gegaan. Maar eerlijk is eerlijk, meer zat er ook niet in. Later zie ik dat ik vierde in mijn categorie M35+ ben geworden en zeventiende wedstrijdloper totaal. Waarvan de nummer 8 tot en met 18 binnen iets meer dan 40 seconden achter elkaar zijn binnen gekomen. Erg veel concurrentie dus. Maar geen slechte start van 2017!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: