the header image
Van start via de ronde van Abcoude richting Valencia

Van start via de ronde van Abcoude richting Valencia

0 Share

Van start via de ronde van Abcoude richting Valencia

Het schema is inmiddels ruim twee weken onderweg en ook de eerste wedstrijd in de voorbereiding is een feit. Gisteren liep ik de ronde van Abcoude. En holy shit, wat was het warm! ...

Het schema is inmiddels ruim twee weken onderweg en ook de eerste wedstrijd in de voorbereiding is een feit. Gisteren liep ik de ronde van Abcoude. En holy shit, wat was het warm!

Passen en meten

De eerste twee weken van het trainingsschema was het passen en meten. Zowel qua werk als qua sociale events was het nogal zoeken naar ruimte voor de trainingen. Met een dagje Lowlands en drie dagen Friesland met iets te veel van het niet goede en iets te weinig slaap was het ook fysiek geen vliegende start.

Stroeve start

De eerste training in het schema voorspelde ook al niet veel goeds. De traditionele tempoblokken in marathontempo (4×12 minuten om mee te beginnen) voelden alsof het tempo nog een maatje te groot was. Een maat waar ik voldoende tijd voor nodig zou hebben om in te groeien. Gelukkig verliepen de trainingen daarna wat soepeler. Op de eenzame vroege ochtendtraining vorige week woensdag na dan. Bij gebrek aan tijd om half zeven een pittige tempotraining.. Daar was mijn lichaam niet aan toe.

De ronde van Abcoude

Goed, geen al te beste voorbereiding tot zo ver dus. En een teken aan de wand voor mijn eerste echte krachtmeting: De ronde van Abcoude… Die naam kunnen ze beter veranderen in De ronde van Abwarmte.. Want mijn hemel, wat was het warm en benauwd. Samen met trainingsmaatje Jurre en zijn vriendin Nienke gingen we van start voor de 10 kilometer. Met Jurre al besproken dat ik het rustig aan zou doen. Om er na een kilometer toch achter te komen dat we op 3.32 min/km vertrokken waren. Rustig terugschakelen. Jurre liep al snel bij me weg en ik besloot mijn eigen race te lopen.

Temporiseren

Voor me liep een groepje van een man of zes met Jurre daarin. De afstand nam steeds iets verder toe. Ik besloot te temporiseren en op de 3:45 per km verder te lopen. Met deze warmte zouden er best wat mensen zijn die zich stuklopen, was mijn vermoeden. En al bij vier kilometer zakte de eerste loper door het ijs. Nou ja ijs.. daar was het te warm voor. Figuurlijk dan. En ook de volgende 2 kilometer kon ik me focussen op de loper voor me, die langzaam maar zeker als een prooi dichterbij kwam. Na hem ingehaald te hebben volgde een lange lijdensweg. Zelfs 3:45  bleek in deze warmte super zwaar en heb ik niet tot het einde vol kunnen houden.

Hard werken

Bij 8 km twijfel ik zelfs om uit te stappen. De hartslag is hoog, ademen voelt moeilijk, de benen schieten in de verzuring en vochtgebrek begint parten te spelen. Het blijft bij een twijfeling. Maar de laatste kilometers is het hard werken. Hééél hard werken. Met twee lopers voor me die niet dichterbij komen en een loper achter me die ook niet dichterbij komt loop ik solo als achtste over de finish. En omdat ik nog bij de ‘jonkies’ onder de 40 hoor wordt ik 6e in mijn categorie (uitslagen hier). Toch jammer dat ik niet een categorietje hoger val (op een half jaar na), dan had ik in ieder geval nog een podiumplek overgehouden aan deze barbaarse race. Big shout-out naar Jurre en Nienke. Jurre die net buiten het podium viel en Nienke die haar eerste 10k race als zesde wist te finishen! Sterk gelopen.

Op weg naar Valencia

Ondanks mijn stroeve eerste twee weken, maar een met een goed voorjaar op zak, ben ik nu echt op weg richting de marathon van Valencia. En gelukkig is er nog voldoende tijd om in vorm te komen. Eerst maar eens beginnen met een gezondere leefstijl en voldoende tijd voor rust. Dan zien we in de volgende krachtmeting (Dam tot damloop) wel weer hoe we er voor staan!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: