the header image
Trailrunning op Elba

Trailrunning op Elba

0 Share

Trailrunning op Elba

Ik moet iets toegeven. Tegenwoordig kijk ik niet meer hetzelfde naar vakanties. Een potentiele bestemming wordt eerst nauwkeurig gescreend op Strava. Met de segmenten als indicator ...

Ik moet iets toegeven. Tegenwoordig kijk ik niet meer hetzelfde naar vakanties. Een potentiele bestemming wordt eerst nauwkeurig gescreend op Strava. Met de segmenten als indicatoren voor een interessant loopgebied. En zo geschiedde ook voor onze vakantie naar Elba.

Onze vakantie bestond uit twee delen. Het eerste op een heel rustige uithoek van het Toscaanse eiland. Deel twee op een drukkere locatie, vooral gekozen met oog voor onze kleine man. Vooral deel één was vanuit hardloopstandpunt interessant. Tenuta Ripalte is het natuurgebied waar we verbleven en waar ook veel mountainbike wedstrijden plaatsvinden. Prachtige trails met veel hoogtemeters dus! En zo trok ik de dag na aankomst mijn hardloopschoenen aan voor een eerste verkenning.

Trailrunning op Elba 1 Trailrunning op Elba 2 Trailrunning op ElbaTrailrunning op Elba 3  Trailrunning op Elba 5

Voor een loper als ik uit het westen des lands is een viaduct al een enorme heuvel. Het pad dat ik liep ging in het begin nog redelijk geleidelijk naar beneden. Maar na de eerste afslag, richting een klein strandje, was het echt dalen. Dat betekent vooral goed kijken waar je je voeten neerzet, met alle losse stenen. Hagedisjes schieten alle kanten op en je hoort en ziet praktisch niemand hier! Het uitzicht over zee is weergaloos en de afdaling wordt beloond met een flesje water op een fantastisch rots strandje, waar geen mens te bekennen is. Het enige nadeel is dat ik ook weer terug omhoog moest! Dat ging meer op ritme en blijven bewegen dan op snelheid. Langzaam dus. Met nog geen 6 kilometer zat de eerste verkenning er op.

Mijn tweede loop bestond uit een rondje met als doel broodjes te halen. Ik vertrok over een pad wat we voor een deel al hadden verkend tijdens een wandeling. Vervolgens volgde ik het mountainbike pad, waar een week daarvoor nog een belangrijke wedstrijd was gereden. Om te lopen al een tricky parcours, laat staan op de fiets! Op gevoel liep ik richting een van de andere strandje, Dat was voor een groot deel weer een steile daling. Bij het strand aangekomen begon ik aan de klim. Op de weg naar beneden zag ik een pad lopen. Eén kilometer bestond uit een stijging van 160 meter. Een stijgingspercentage van 16% dus! Blijven rennen was mijn voornaamste doel en dat lukte. Tot ik het iets minder steile deel bereikte, waar ik even kon genieten van het uitzicht en een paar slokken water. Op naar de broodjes!

Trailrunning op Elba 6 Trailrunning op Elba 7 Trailrunning op Elba 8

De laatste keer trailrunning op Elba ging over een offroad weggetje dat we met de auto hadden gereden naar een ander afgelegen strand. Met de auto was het vooral uitkijken voor rotsen en stenen om geen lekke band(en) te rijden. Lopend was het minder steil dan vorige loopjes. Genieten van een langzame daling en met af en toe een stukje van de weg af om een trail te volgen. Hier kon ik mijn snelheid weer een beetje terugvinden. Maar bij het trailrunnen speelt tempo toch een ondergeschikte rol. Het is vooral genieten van de omgeving, letten op je voeten om niet te vallen of je enkels te verstuiken en ontdekken van nieuwe gebieden! Kortom, avontuurlijk (met hagedissen en zelfs slangen op mijn pad!) lopen. En dat geeft weer een nieuwe dimensie aan het hardlopen. Toch jammer dat ik midden in de met asfalt geplaveide randstad woon.

Trailrunning op Elba 12 Trailrunning op Elba 13 Trailrunning op Elba 14 Trailrunning op Elba 10 Trailrunning op Elba 9

PS Voor de oplettende lezer, de tweede week heb ik inderdaad (bijna) niet gelopen. We zaten aan een drukkere weg met minder interessante routes. Daarnaast heb ik me op een andere hobby gericht: scuba diving!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: