the header image
Een spronggewricht blessure? Ja dat kan dus!

Een spronggewricht blessure? Ja dat kan dus!

0 Share

Een spronggewricht blessure? Ja dat kan dus!

Afgelopen week was ik weer eens bij mijn Fysio, Anja. Dat zijn altijd hele gezellige bezoekjes, helaas doorgaans met een minder leuke reden. Ik heb (al maanden) last van mijn wreef ...

Afgelopen week was ik weer eens bij mijn Fysio, Anja. Dat zijn altijd hele gezellige bezoekjes, helaas doorgaans met een minder leuke reden. Ik heb (al maanden) last van mijn wreef van mijn linkervoet, althans dat dacht ik.

Het begon allemaal zo rond januari dit jaar. Een gevoelige wreef, vooral tijdens het hardlopen. Maar de laatste twee maanden ook in rust. Het was niet echt pijnlijk, eerder irriterend. En het weerhield me ook niet van het lopen. Zeker niet in mijn voorbereiding op Rotterdam. Maar de week rust na de marathon nam de irritatie helaas niet weg. Dus besloot ik even rust te nemen en langs Anja te gaan. Die zat zo vol met afspraken en met de feestdagen (Hemelvaart) tussendoor betekende dat ruim een week wachten. Dan maar even niet lopen. Zelfs de Ronde Hoeploop, waar ik me al voor had aangemeld, heb ik voor de zekerheid maar even geskipt.

Afgelopen dinsdag was het zover. Ik had inmiddels anderhalve week rust genomen. Nou ja echt rust, dat kan ik niet dus heb ik nog redelijk wat gefietst. Maar ook met het fietsen voelde ik de irritatie toenemen. Tijd dus voor actie. Mijn angst was dat het een vervelende en langdurige aangelegenheid zou worden. Een marsfractuur, of spierscheurtje? Dat waren mijn, niet medisch onderbouwde, ideeën. Anja is echt een top fysio. Zelf ook een fanatiek (marathon)loper op hoog niveau. Dat maakt misschien dat ze zich goed in kan leven in het wel en wee van andere lopers. Met slechts een paar vragen en enkele bewegingen had ze al een vermoeden. Even op de bank plaatsnemen en de diagnose werd bevestigd: mijn bovenste spronggewricht werkt niet meer helemaal zoals het moet. Hij blokkeert bij het kantelen van mijn voet. En dat levert weer irritatie op die uitstraalt naar mijn wreef.

Een spronggewricht blessure dus… Ten eerste had ik er nooit van gehoord (ben toch geen springpaard?!) en ten tweede geen idee hoe je er aan komt. Dat kon Anja me gelukkig uitleggen. Het is ontstaan sinds ik op de baan ben gaan lopen. Door de linkerbochten die je daar loopt ontstaat er meer druk om je linkervoet. Je gewicht verplaatst zich meer naar binnen in de bochten en de kracht die je gelijktijdig uitoefent is groot bij hoge snelheden. Duidelijk verhaal dus! En het mooiste komt nog. Ik kan er gewoon mee doorlopen. Met enkele oefeningen en behandeling zou deze spronggewricht blessure vrij makkelijk te verhelpen moeten zijn. Mijn eerste kilometers, na twee weken niet lopen, heb ik weer gemaakt. Het scheelde wel zo’n 15 graden met mijn laatste loopje. En dat voelde ik. Maar blij dat ik weer op de been ben. Of liever gezegd, op mijn spronggewricht.

Eerste loopje na diagnose spronggewricht blessure

Eerste loopje na de diagnose ‘spronggewricht blessure’ is weer een feit

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: