the header image
Nike Air Zoom Elite 8 CP in de review

Nike Air Zoom Elite 8 CP in de review

0 Share

Nike Air Zoom Elite 8 CP in de review

Eind januari kocht ik de Nike Air Zoom Elite 8 CP. Ik was op zoek naar een iets snellere trainingsschoen, met name voor op de baan. Dat betekent voor mij een wat lichtere schoen me ...

Eind januari kocht ik de Nike Air Zoom Elite 8 CP. Ik was op zoek naar een iets snellere trainingsschoen, met name voor op de baan. Dat betekent voor mij een wat lichtere schoen met iets minder demping, gericht op een middenvoetlanding. Nu na ruim 50 kilometer is het tijd voor een review.

Sayonara Mizuno, hello Nike!

De schoen die ik gebruikte voor de baantraining en kortere tempoloopjes was de Mizuno Wave Rider (18). Op zich een fijne schoen, ook redelijk stug, maar iets te veel demping naar mijn gevoel, zeker op de baan. Daarnaast hield ik een beetje pijnlijke bovenkant van mijn linkervoet over iedere keer dat ik er op liep. Bij Runnersworld Amsterdamse Bos heb ik meerdere schoenen getest (ik mocht zelfs even stukje buiten lopen!) en eindigde ik met een shortlist met daarop de Nike Air Zoom Elite 8 en de Mizuno Wave Sayonara 3. Misschien voelde de laatste nog wel net iets lekkerder, maar het scheelde niet veel. Voor meer contrast tussen mijn verschillende schoenen én omdat ik viel voor de looks van de Nike, viel mijn keuze toch op de Nike Air Zoom Elite 8 CP.

Nike Air Zoom Elite en profiel

Ik was verkocht door de looks van de Elite

Behoorlijke stap

Ik had al verwacht dat de stap van schoen met veel demping naar een directe en responsieve schoen wel even wennen zou zijn. Maar dat het zo’n effect zou hebben kwam toch als een verassing. Mijn eerste loopje op de Elites was kort van duur. Een kleine 5 kilometer met als gevolg een pijnlijke scheen en gevoelige spieren op plaatsen waar ik normaal nooit last van had. De eerstvolgende baantraining durfde ik het hierdoor nog niet aan de Nikes onder te binden. Eerst nog maar een korter stukje. Het tweede loopje van nog geen 7 kilometer ging al iets beter. Al voel je wel aan alles dat het echt anders lopen is op de Elite.

Nike Air Zoom Elite van boven

Prima uitzicht als je naar beneden kijkt.

Uiterlijk & pasvorm

Zoals gezegd ben ik erg gecharmeerd van het uiterlijk van de Elites. Vooral in deze Competitor Pack (CP) uitvoering. Enigszins ingetogen door het zwart-witte design, maar door de felle accenten toch ook wel weer opvallend. Maar misschien nog belangrijker is de pasvorm. De maat zelf valt gemiddeld uit. Ik heb een EUR 43 gekocht en die sluit goed aan om de voet zonder te knellen. Door de Flywire technologie wordt de veterdruk aan de bovenkant verminderd, waardoor hij erg comfortabel zit. Het is wel de meest smalle schoen aan de voorzijde waarin ik ooit gelopen heb, maar voor mijn voeten geen probleem.

De baan op

Mijn eerste baantraining met de Nike Air Zoom Elite 8 CP verliep best prettig. Omdat ik de dag ervoor al 29 kilometer had gelopen voelde de benen nog wat zwaar. Maar het lopen op de baan met de Nikes voelde op zich erg fijn. Minder last van dubbele demping en meer grip dan met mijn Mizuno’s. Doordat de zool aan de achterkant omhoog gaat land je bijna automatisch meer op je midden/voorvoet. De directheid van de schoen maakt de landing wat minder comfortabel, maar geeft wel een prettig en snel gevoel bij de afwikkeling. De demping in de middenvoet met Air Zoom technologie zorgt er toch voor de schoen, naast de baan, ook op harde ondergrond nog goed te gebruiken is als trainingsschoen. Vooral voor de snelle loopjes of intervaltrainingen.

Achterkant zool Nike AIr Zoom Elite 8 CP

De achterkant van de zool loopt omhoog. Geen schoen voor haklanders.

NK schoenen

Mijn eerste NK optreden in Schoorl liep ik op de Elites. Helaas met wisselend succes. Hoewel de schoen erg fijn voelt op snelheid had ik me vergist in de veters van deze schoenen (zie ook het wedstrijdverslag). Vooral bij mijn Saucony Triumphs heb ik nog nooit een losse veter gehad (chapeau Saucony!). Bij de Nikes zal je toch echt moeten gaan voor de dubbele knoop.  Na 4 kilometer zat mijn veter aan de ene kant al los. En na 7 kilometer aan de andere kant. Natuurlijk ook een beetje eigen schuld, maar let hier op als je ook van plan bent de Elites aan te schaffen. Verder is het voor mij een fijne wedstrijdschoen. Het zou een te grote stap zijn geweest om van schoenen met veel demping over te stappen op een echte wedstrijdschoen (zoals bijvoorbeeld de Nike Air Zoom Lunaracer), die veel lichter en nog directer zijn. Voorlopig zal ik mijn wedstrijden tot 10 kilometer blijven lopen op de Elites. Voor langere duurlopen en wedstrijden heb ik toch meer behoefte aan een wat comfortabele schoen.

De zool biedt voldoende grip op de weg en op de baan

De zool biedt voldoende grip op de weg en op de baan

Conclusie

Naast de makkelijk losrakende veters is er nog een ander ‘minpuntje’ aan de Nike Air Zoom Elite 8. Er zit geen reflectie op de schoen. Dat kun je natuurlijk compenseren met je kleiding en licht, maar toch voelt het fijner als ook je schoenen opvallen in het donker. Verder ben ik na 50 kilometer goed te spreken over de schoenen. Het begin was even wennen door het andere karakter van deze schoenen ten opzichte van mijn andere schoenen. De pasvorm is goed en ze voelen snel en direct, zonder al je comfort in te moeten leveren. Voor mij zijn het goede overgangsschoenen van comfort naar snelheid. Lekker voor op de baan en prima voor een korte tot middellange wedstrijd. Het is dat ze nog een beetje aan de zware kant zijn .

Overall score: (4 / 5)

Comfort:  (3,5 / 5) Speed:  (4,5 / 5) Respons:  (4 / 5) Uiterlijk:  (5 / 5) Grip:  (4 / 5)

NB Deze review is op basis van eigen aankoop en is geschreven buiten Nike en Runnersworld om. Check de site van Nike voor meer afbeeldingen.

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: