the header image
Hazen van Dam tot Dam 2016

Hazen van Dam tot Dam 2016

0 Share

Hazen van Dam tot Dam 2016

Voor de derde keer op rij liep ik afgelopen weekend de Dam tot Damloop. Als lid van een business team, met een late starttijd had ik van te voren weinig ambitie. Dus besloot ik een ...

Voor de derde keer op rij liep ik afgelopen weekend de Dam tot Damloop. Als lid van een business team, met een late starttijd had ik van te voren weinig ambitie. Dus besloot ik een collega te gaan hazen.

Laat starten betekent bij de Dam tot Damloop vooral veel drukte. Vorig jaar liep ik hier met veel frustratie, vanwege het gebrek aan ruimte om in te halen en de vele business teamlopers die de regel ‘links inhalen’ op een of andere manier maar niet in hun hoofd kregen. Dit jaar was ik wederom lid van hetzelfde business team, alleen had ik me voorgenomen niet te gaan stressen. Collega Joris had ambitieuze plannen en kon wel wat stimulans gebruiken om deze te realiseren. Dus besloot ik hem aan te bieden om te hazen. En wel op een voor Joris beetje scherpe tijd. Het zou een sub 1:20 moeten worden.

Helaas was de voorbereiding voor Joris niet helemaal ideaal. Maar we gingen afgelopen zondag hoe dan ook weg op 4:57 per kilometer. Een tempo dat voor mij overeenkomt met mijn rustige duurlooptempo, dus een prima training. De zenuwen waren dan ook historisch laag voor de start. En dat hielp, op die manier kon ik met Joris nog het strijdplan doornemen. De tactiek was vooral niet te hard van start, de bekendste valkuil voor de Dam tot Damloop. Maar dat is nog best lastig, vooral in het begin van de tunnel met de opzwepende drums en de gps die door de tunnel compleet van de leg is. Na drie kilometer lagen we dan ook al bijna een halve minuut voor op schema, maar konden we snel het juiste tempo vinden.

Omdat mijn TomTom de snelheid niet meer kon vinden (of weergeven) besloot ik de kilometerbordjes aan te houden. De volgende kilometers liepen we steady op het juiste tempo. En ik vond het leuk om te doen. Op deze manier kon ik veel meer genieten van het lopen en de sfeer en hielp ik Joris ook nog een handje. Fantastisch, al die mensen langs de kant die er een groot feestje van maken. Zo rond kilometer 7, nog voor de eetpost, merkte ik dat Joris het tempo niet meer helemaal kon volgen. Last van steken zorgde voor een langzame kilometer. Gelukkig trokken deze weg en konden we enigszins versnellen. Voor een kilometer dan. Want daarna kwam de verzuring bij Joris. Ik besloot bij hem te blijven en hem te steunen waar ik kon.

En zo nam ik steeds meer de rol van coach aan. Weer een nieuwe rol naast het hazen. Hoewel de snelheid omlaag ging en we het schema voor onder de 1:20 echt niet meer gingen redden bleven we mensen inhalen. Dat gaf Joris moed. De lange dijk richting Zaandam was killing en hier had hij het meeste aan mijn steun. Het vooruitzicht op een koude goudgele jonge na de finish bleek echter wonderbaarlijk goed te werken. Een echte versnelling zet er voor Joris niet meer in, ook niet in de straten van Zaandam, waar het geluid van de ene muziekinstallatie naadloos overgaat in de andere en de mensen in drie rijen dik staan aan te moedigen. Het tempo voelde niet lekker meer met zoveel aanmoediging. De laatste 600 meter besloot ik daarom toch nog even te versnellen voor een finish in style.

Terugkijkend was dit de ultieme manier om de Dam tot Damloop te beleven dit jaar. Joris was blij en zeer tevreden met een dik PR (uiteindelijk 1:22:20) en ik heb optimaal genoten van de sfeer en al die enthousiaste lopers om ons heen. Hardlopen hoeft niet altijd hard. Ondanks dat het een super goed georganiseerd evenement is, is het bijzonder moeilijk om laat te starten te combineren met een hoog tempo. Dus volgend jaar doe ik hetzelfde of gebruik ik mijn wedstrijdlicentie om vroeg te starten voor een snelle tijd.

Welverdiend biertje na afloop

Het welverdiend biertje na afloop

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: