the header image
Gewokte kokosgarnalen met notenrijst

Gewokte kokosgarnalen met notenrijst

0 Share

Gewokte kokosgarnalen met notenrijst

Afgelopen week heb ik hard getraind en een wedstrijd gelopen. En hard trainen en lopen vraagt om herstel. Naast rust is voeding een van de belangrijkste bronnen voor het herstel va ...

Afgelopen week heb ik hard getraind en een wedstrijd gelopen. En hard trainen en lopen vraagt om herstel. Naast rust is voeding een van de belangrijkste bronnen voor het herstel van je lichaam. Ik maakte een roerbakschotel met garnalen en kokosmelk. Niet alleen gezond, maar ook superlekker!

Gezond herstellen

Garnalen bevatten veel eiwitten en daarnaast werken ze ontstekingsremmend. Kokosmelk zit boordevol vitaminen en is rijk aan kalium, magnesium, ijzer en fosfor. Het is daarmee goed voor de botten, het functioneren van de spieren en het zuurstoftransport door het lichaam. Verder gebruikte ik notenrijst voor langdurige (nieuwe) energie.

Ingrediënten (voor 3 a 4 personen):
1 broccoli in kleine roosjes
2 lente-uien in schijfjes/stukjes
1 middelgrote wortel in hele dunne reepjes van ca 4 cm lang
2 tenen knoflook fijngehakt
1 tl fijngehakt of geraspte gember
sap van 1 limoen
200 ml kokosmelk
4 a 500 gram grote diepvriesgarnalen (ontdooit)
1 tl vissaus
1 tl korianderpoeder
1 tl laos
½ tl venkelzaad
1 tl sesam
2 tl kokosolie
275 gr notenrijst 

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze na het koken nog ca 15 minuten rusten. Verwarm een wok met de kokosolie. Bak de knoflook en gember kort, zonder dat deze bruin wordt. Voeg de broccoli en wortel toe en bak deze op hoog vuur voor ongeveer 4 minuten. Voeg daarna alle kruiden behalve de sesam toe en bak deze nog 2 minuten mee.

Blus het geheel af met de vissaus en het limoensap en voeg direct daarna de kokosmelk toe. Zet het vuur hoog om aan de kook te brengen. Voeg de garnalen en de lente-ui en de sesam toe. Laat het gerecht even een minuut of 7 pruttelen om iets in te dikken. Serveer met de notenrijst.

Eet smakelijk!

Naast dat het een gezonde maaltijd om het herstel te bevorderen was het ook culinair gezien een zeer geslaagd experiment. Ik ben dol op de Oosterse keuken. Door veel te experimenteren met ingrediënten heb ik geleerd welke smaken goed samengaan.  De licht zoete smaak met frisse limoentint maakt het een toegankelijke maaltijd. Ook voor onze kleine man Julien (2 jaar), die vooral heerlijk van de garnalen snoepte.

Bon apetit!

Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: