the header image
Beste race ever! Sloterplasloop 2016

Beste race ever! Sloterplasloop 2016

0 Share

Beste race ever! Sloterplasloop 2016

Soms valt alles op zijn plek. En hoe fijn is het wanneer dit een week voor de belangrijkste race van dit najaar gebeurt. Tijdens de Sloterplasloop 2016 liep ik bijna 2 minuten van ...

Soms valt alles op zijn plek. En hoe fijn is het wanneer dit een week voor de belangrijkste race van dit najaar gebeurt. Tijdens de Sloterplasloop 2016 liep ik bijna 2 minuten van mijn PB (personal best) op de 10 kilometer af.

Je voelt het soms aankomen. Maar het blijft een ongrijpbaar fenomeen. Soms is het er opeens en soms is het plotsklaps weer verdwenen: vorm. Nu voelde ik hem wel komen. Dit is grotendeels te danken aan mijn trainingsschema voor de halve van Amsterdam. Dat is de opbouw die trainer Niek erin verwerkt. Afgelopen voorjaar kwam het er niet helemaal goed uit tijdens wedstrijden, maar dit najaar voel ik me sterker en sneller dan ooit. Tijd voor een laatste krachtmeting voor de halve van Amsterdam, tijd voor de Sloterplasloop 2016.

Aan de start voelde ik me dit keer ontspannen. Er waren geen excuses om niet goed te lopen. Het weer was super, de voorbereiding top en ik had zelfs Babette en Julien bij me als support. In het startvak maakte in nog een ontspannen praatje met (training)groepsgenoten Ruud en Maarten en mister marathon himself, Sunny. Ik zou weggaan op een snelheid van 3:45 en richten op een tijd ergens in de 37 minuten. Na het startschot verliep de eerste kilometer wel heel hard. Drie minuten en dertig seconden om precies te zijn. En het voelde goed! Ik besloot wel iets vaart te minderen om niet bij kilometer twee al stuk te zijn, maar kon een tempo lopen dat mijn verwachtingen overtrof.

sloterplasloop-2016-start

De kilometers vlogen letterlijk voorbij. Ondanks dat ik niet echt een solide groepje vond, kon ik soms bij iemand aanpikken en andersom had ik zo nu en dan iemand achter me lopen. Fijn dat er meerdere snelle lopers waren. Dan heb je altijd iemand voor je om je op te focussen. En zo liep ik vrij comfortabel richting de 5 kilometer. De benen voelde goed. De nieuwe Adidas Adios Boost (review volgt) waren licht en fijn en maakte het een genot om te lopen. Bij de achtste kilometer kreeg ik het zwaar. Het tempo volhouden lukte nog even en ik kon gelukkig bij iemand aanhaken. Maar in de voorlaatste kilometer zakte ik wat in. En dan begint het mentale spel. Mijn gedachte probeerde ik te richten op de resterende afstand. En hoe weinig het is. Dat ik binnen 8 minuten binnen zou zijn en dat het nog maar een paar rondjes baan zouden zijn.

sloterplasloop-2016-start-2

De laatste kilometer kon ik op karakter versnellen. Ik haalde iemand in. Ging het viaduct over (zwaaarrrr) en benutte de zwaartekracht op de weg naar beneden. De baan van AAC kwam in zicht en daar stonden Babette en Julien me aan te moedigen. Met deze mentale boost en een laatste krachtinspanning liep ik naar de finish. Een eindsprint zat er niet meer in en de loper die ik net had ingehaald kwam me weer voorbij. Hij had nog over dus en liep enkele seconden uit. In de verte werd het tijdsbord zichtbaar. En wat ik onderweg al berekend had bleek waar. De teller liep in de 36 minuten! Dat was zoveel sneller dan ik van te voren dacht. Bij een tijd van 36:41 kwam ik over de finish. Als vijftiende en zesde van mijn categorie. De plaats deed me weinig, maar de tijd daarentegen! Wat een ontlading. Op kilometer 9 na liep ik alle kilometers onder de 3:45 en daarmee bijna twee minuten van mijn PB op de 10 kilometer. Dat geeft een goed gevoel voor komende zondag. Weer een nieuw avontuur en mijn doel heb ik stiekem nog iets scherper gesteld. C u in Amsterdam!

sloterplasloop-2016-2
Arjen Kroder is freelance Project Manager/ Scrum Master en richt zich met name op de ontwikkeling van digitale tools en platforms. Hij loopt sinds 2012 en heeft in 2015 zijn eerste marathon uitgelopen. Arjen is een Strava-addict en segmentenjager.

Geef een reactie

Close
%d bloggers liken dit: